SURPRIZE IMOBILIARE De Ionuț Mărian

SURPRIZE IMOBILIARE De Ionuț Mărian

 

Cresc prețurile pe întreg frontul imobiliar

Așa cum era de așteptat, odată cu pandemia COVID 19 au intervenit și primele modificări pe piata imobiliară. Amintirea lock-down-ului precum și mutările guvernelor țărilor vecine acționează ca un super-motivator în creierul românilor. Așa că nu este de mirare că tot mai mulți oameni vor să migreze de la bloc la casă cu teren.

Efectul bulgărelui de zăpadă

Așadar oamenii vor case. Prin urmare, proprietarii de case au crescut prețurile de achiziție. Asta a dus implicit la scumpirea prețului pe apartament, pentru ca cei care vand sa-și poată permite o casă sau, după caz, să le permită un împrumut cât mai mic pentru a-și indeplini visul. Dezvoltatorii imobiliari au scumpit și ei prețurile la case, mai ales că s-au scumpit puțin și materialele de construcție. Dacă în urmă cu un an se construia cu 500 de euro/metrul patrat, acum prețurile ajung la 600-650 de euro/metrul patrat construit. Asta face ca prețul unei case nou-nouțe să nu mai fie de 90.000-95.000 de euro ci mai degrabă 115.000-120.000 de euro.

Cine cumpără apartamentele?

Pentru marea majoritate a populației, suma de 120.000 de euro, atât cât costa o casă este imensă. Mai ales în aceste vremuri tulburi când joburile sunt atât de nesigure. Când de la o lună la alta, se închid sau se deschid afaceri. În consecință, pentru a scăpa de chirie, tinerii cauta apartamente. Pentru un apartament se pot obtine diferite credite de la bănci făra să fii cocoșat de datorii toată viața. Și de ce să stai în chirie când prețul unei chirii poate acoperi lejer, rata la bancă.

Și-atunci cine stă în chirie?

Piața de inchirieri va rămâne întotdeauna constantă. Persoanele care se mută cu job-ul, de la un an la altul, nu doresc achiziția de proprietăți și preferă să stea într-un apartament luxos cu chirie. Mai ales că, de obicei, firma sau compania la care lucrează îi asigura cel puțin jumătate din costul chiriei pe lună. Mai sunt studenții, români sau străini care preferă și ei chiriile în locul cazărilor la diferite cămine. Nu în ultimul rând sunt chiriașii industriali care cauta cel mai bun vad si cel mai bun raport pret/productie- piată de desfacere.

Concluzionăm așadar, după cele două luni de 2021 că piața imobiliară rămâne foarte activă. Dacă anul trecut în toamnă, lumea se aștepta ca 2021 să vină cu scăderi drastice de prețuri iată că începutul de an ne surprinde cu majorări de prețuri la toate produsele. Fie ele terenuri, case sau apartamente. Considerăm că viitorul imobiliarelor va ramâne strâns legat de evoluția acestei pandemii dar și de deciziile guvernamentale.