CONSTRUCTIE CASA VS ACHIZITIE CASA

CONSTRUCTIE CASA VS ACHIZITIE CASA

www.prestimob.ro  

ÎMI CONSTRUIESC O CASĂ sau ÎMI CUMPĂR CASĂ

 

Deși tot mai multe persoane își doresc să se mute din apartament într-o casă, puțini sunt cei care își pot îndeplini visul. Principalul motiv este faptul că majoritatea terenurilor de mici dimensiuni s-au vândut deja, iar pe piața imobiliară au rămas terenuri cu suprafețe mai extinse. Persoanele fizice fie nu doresc fie nu-și permit achiziționarea unui teren cu suprafațe mari (de la 50 de ari și ajungând la 1 hectar sau chiar peste un hectar) doar pentru o simplă gospodărie.

De partea cealaltă, proprietarii terenurilor nu își doresc să dezmembreze suprafețele de teren mai ales din cauza birocrației și a taxelor, care dau bătăi de cap oricui. În concluzie, deținătorii de terenuri cu suprafețe mari pot vinde aceste imobile doar dezvoltatorilor imobiliari, deoarece ei sunt singurii interesați și capabili să demareze proiecte rezidențiale sau industriale pe astfel de suprafețe de terenuri extinse. Acest lucru poate duce la negocieri în urma cărora proprietarii de tereneuri să fie nevoiți să vândă sub prețul pieței și pentru faptul că în județul Mureș nu există foarte mulți dezvoltatori care să-și propună investiții majore în domeniul imobiliar.

În acest fel, cumpărătorii vor fi nevoiți să-și îndrepte atenția spre casele construite de către dezvoltatori, în condiții destul de limitate fără posibilitate de negociere extinsă. În aceste condiții, câteva întrebări vin în mod firesc: ce se poate face pentru ca o persoană cu un venit mediu, să-și poată achiziționa un teren pentru a-și construi o casă așa cum iși dorește? Merită oare această investiție? Pentru a veni în ajutorul clienților noștri, am creat un ghid care cuprinde 5 indicatori:

1.       Nu cumpărați niciodată un teren fără sprijin de specialitate. Apelati la o agenție imobiliară. Majoritatea agenților din piață nu percep comision de la cumpărător. În schimb primiți servicii neprețuite și ca un exemplu lansez o întrebare: Cum ar fi ca la o lună după ce ați achiziționat terenul să descoperiți că pe sub acel teren trece o conductă de gaz care vă împiedică să construiți? Groaznic, nu-i așa? Sfatul nostru: apelați la un agent, dar pentru numele lui Dumnezeu, apelați la un agent care face munca asta full-time, care este parte dintr-o agenție imobiliară, cun un sediu și un portofoliu!

2.       Pregătiți-vă să plătiți prețul corect pentru terenul care vă place! Dacă documentelșe sunt în regulă și dacă vă place unde este amplasat, nu mai stați pe gânduri. A doua zi nu-l veți mai găsi disponibil. Asta v-o spun din experiența personală și profesională. Cum spuneam și mai devreme, oferta de terenuri la suprafețe și prețuri accesibile este tot mai restrânsă. Profitați de ocaziile ce apar în calea dvs.!

3.       Vânzătorii ar trebui să ia în calcul parcelarea terenurilor. De ce? Pentru că ar vinde mult mai repede. Pe cât posibil să colaboreze cu agențiile imobiliare. Da, meseria de agent imobiliar este mult mai complexă decât ceea ce crede lumea. Sigur, un agent onest, care se implică 100% în munca lui. Un astfel de agent vă poate pune în legătură cu topografi, arhitecți, proiectanți, notari sau alte informații prețioase. Agentul imobiliar este plătit numai după ce tranzacția are loc și în momentul în care proprietarul a încasat banii de la cumpărător. De multe ori cei ce refuză să lucreze cu un agent ajung să plătească mai multe costuri tocmai din cauză că nu dețineau informațiile corecte.

4.       Pregătiți-vă sufletește și financiar pentru multe studii, vizite la topograf, arhitect, primării etc. Asigurați-vă că aveți echipa potrivită pentru execuția casei, că aveți resurse financiare și timp.

5.       Faceți calcule! Refaceți calculele. Calculați materialele, finisajele, manopera, adăugați cheltuielile neprevăzute. Calculați distanța până la școală, la serviciu, la supermarket și chiar până la prieteni. Sunt foarte multe persoane care și-au vândut imobilele imediat după ce au terminat construcția acestora, doar pentru că nu și-au putut adapta stilul de viață la noua locuință. Asigură-te că vrei cu adevărat să te muți la casă, pentru că întreținerea acesteia necesită timp și costuri.