Țeparii din imobiliare

Țeparii din imobiliare

 ȚEPARII DIN PIAȚA IMOBILIARĂ

Deunăzi, o doamnă care dorea să cumpere un apartament din portofoliul agenției pe care o reprezint, îmi spunea că și ea vinde și că ”nu mai poate de cap”. Că e foarte stresată. I-am răspuns, oarecum ironic, că ar trebui să își caute un agent imobiliar dacă vrea să scape de stres, iar doamna mi-a răspuns la rândul ei, că deja colaborează cu agenți. Cu mai mulți agenți, nu doar cu unul. Am intuit atunci de ce are ”bătăi de cap” mai ales că, dându-mă ușor la o parte mi-a întrebat clientul, care este ultimul preț al apartamentului la care ne aflam pentru o vizionare. Nu mai contam... Iar, doamna are multe ”bătăi de cap” pentru că se folosește de agenți, ajunge să discute direct cu cumpărătorii, iar mai apoi intervine peste agenți și nu le permite acestora să-și ducă tranzacția la bun sfârșit, așa cum este firesc.

Alaltăieri, o colegă din agenție a fost ”luată” la întrebări, telefonic, de către o altă doamnă, indignată, care cerea justificări pentru comisionul agenției. Evident că și această doamnă, isterică fiind, a omis faptul că numărul de telefon la care a sunat, a fost postat chiar de către agent.

Săptămâna trecută, a venit în agenție un bătrânel. Își vânduse singur apartamentul și voia să știe dacă își ”luase țeapă” la preț. Luase. L-am întrebat de ce n-a venit la agenție înainte să vândă. Nu mi-a răspuns dar oricum știam răspunsul. Ca mulți alții, în încercarea lui de a ocoli agențiile imobiliare, a pierdut mai mult decât ar fi fost valoarea comisionului către agent. Acestea sunt cele mai recente ”aventuri” din agenție dar, credeți-mă, zilele noastre sunt pline de astfel de ”picanterii”.

V-am expus o parte din experiențele agenției pentru a vă face să înțelegeți munca unui agent, dar ceea ce mă pune oarecum pe gânduri este faptul că lumea nu știe exact care este munca noastră, a agenților imobiliari. Mulți au impresia că agenții imobiliari sunt niște samsari, care iau bani cu ”japca” de la oameni.

 Au fost probabil și vor mai fi greșeli făcute de agenți în piață, dar vă rog din inimă să mă credeți că agenții imobiliari nu sunt nici proști, nici țepari, nici leneși.   

”Intermediarii la intermediari” au dispărut în rușine dar ei oricum nu erau agenți imobiliari ci oameni care acționau pe cont propriu. Dar agentul imobiliar lucrează aproape 7 zile din 7. Ultima persoană care m-a sunat într-o duminică solicitând anumite informații și căreia i-am spus totuși că e duminică și pentru mine, încercând să amân discuțiile pentru ziua de luni când voi fi la birou, a strâmbat din nas și a închis nervos. Nici nu m-a mai sunat. Și nici eu pe el. Dar de atunci lucrez și duminica.

Pentru cei care nu înțeleg că agenții imobiliari nu sunt ”sclavi pe plantație” și că meserie de agent în domeniul imobiliar este una serioasă, voi enumera acum, activitățile zilnice ale agentului imobiliar. Așadar, vrem-nu vrem, trebuie să fim detectivi, dispeceri, fotografi, șoferi, funcționari publici, notari publici (unele antecontracte se încheie în agenție pe baza reglementărilor din Codul Civil), negociator, analiști, jurnaliști și cred că lista poate continua. Odată am fost și zugrav. Și toată această muncă este fără bani. Banii îi luăm la sfârșit. Sau nu. Pentru că din păcate ne lovim și de ”țepari”. Iar în caz că cineva caută țeparii din piața imobiliară, vă spun ceva: nu noi suntem aceia.

 

Ionuț Mărian

Consultant Imobiliar Prest Imob Tg Mureș

www.prestimob.ro

Tel: 0740 156 655